teknikum jani hamalainen

Teknisten kumituotteiden innovatiivista kehitystä kotimaassa

Teknisen kumin ja polymeeri- valmistuksen pohjoismainen asiantuntija Teknikum Group on juhlinut tänä vuonna 30-vuotista toimintaansa. Tuotekehityksen ja osaamisen historia ulottuu Nokia- konsernin kumiteollisuuteen ja jo vuonna 1898 perustettuun Suomen Kumitehdas Osakeyhtiöön.

Julkaistu Talouselämä-lehden liitteessä 5.12.2019

 

“Teknikum Group on yksi merkittävistä polymeeriteknologian osaajista Euroopassa. Huomattavaa on, että vastaamme itse tuotteistamme raaka-ainevalmistuksesta ja tuotekehityksestä tuotantoon asti. Konserni työllistää nyt noin 700 henkilöä ja sen liikevaihtotavoite vuodelle 2019 on 70 miljoonaa euroa”, Teknikum Groupin toimitusjohtaja Jani Hämäläinen kertoo.

Konserniin kuuluvat yksiköt Suomessa sekä Unkarissa, Kiinassa, Saksassa ja Venäjällä. Pääkonttori sekä Suomen ainoa ja Pohjoismaiden suurin teollisuusletkutehdas toimivat Sastamalassa. Unkarissa Teknikum on paljolti keskittynyt kumi-, muovi- ja vaahtomuovituotteiden valmistukseen tunnetuille kodinkone- ja kalustebrändeille.

Hämäläisen mukaan teknisten kumituotteiden markkinat Euroopassa kasvavat parin prosentin vuosivauhtia. Tuotteilta edellytetään pitkäikäisyyttä, kestävyyttä ja kierrätettävyyttä. Jatkuva materiaalien kehitys ja valmistuksen digitalisaatio ovatkin alan merkittäviä panostuskohteita.

”Tulemme jatkossa panostamaan vaihtoehtoisten valmistusmenetelmien, kuten 3D-tulostamisen, kehittämiseen”, Hämäläinen esittelee.

Valmistava ja suunnitteleva konserni erikoistuu vaativaan tuotantoon, kuten teollisuusletkuihin, kumi- ja muovimuottituotteiden valmistukseen, henkilösuojaimiin sekä ajoneuvo- ja kodinkoneteollisuuden tuotteisiin. Yhdistävinä tekijöinä ovat tuotteiden korkea tekninen design, kestävyys ja turvallisuus.

Teknikum erottuu markkinoilla muun muassa eri materiaalien, esimerkiksi kumin ja muovin, yhdistämisellä lopputuotteessa sekä ketterällä kumiointipalvelulla teollisuuslaitoksilla. Myös kestävä kehitys suosii pitkäikäisiä tuotteita ja pinnoitusmateriaaleja, jotka suojaavat laitteistoa kulumiselta ja korroosiolta.

Dipl.ins. Jani Hämäläinen tuli Teknikumiin Valmetilta tämän vuoden alkupuolella. Miltä työskentely globaalisti toimivassa perheyrityksessä on tuntunut?

”Paljon on ollut uuden oppimista ja asioihin perehtymistä, keskusteluja ja osallistumista, joissa yrityksen johtoryhmä on luotettava kumppani. Perheyhtiön päätöksenteko ja asioiden eteenpäin vienti on varsin ketterää ja täällä näkee päätöksen tulokset aika pian. Haluamme olla asiakkaillemme vastaavasti laadukkaasti palveleva kumppani.”